?> Drobné opravy v bytě od ledna 2016

Drobné opravy v bytě od ledna 2016

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

REALITNÍ PORTÁL s.r.o. , 2015-11-18 12:41:43

Nájemci i majitelé bytů dostali přesný seznam toho, co se považuje za běžnou údržbu a drobné opravy bytu. Vláda schválila nařízení, které určuje podrobnou definici a maximální roční limit možných výdajů.

Nové nařízení, které od ledna 2014, kdy platí nový občanský zákoník totiž chybělo. Nájemci a pronajímatelé již nyní vědí podle čeho se řídí drobné opravy v bytě.

Podobnou definici údržby a oprav sice obsahovalo nařízení vlády z roku 1995, to však zrušil právě nový občanský zákoník, navíc bylo potřeba seznam zaktualizovat. Nový předpis teď začne platit od ledna 2016. Podle ministerstva není vyloučeno, aby si pronajímatel (majitel) a nájemce (nájemník) sjednali menší rozsah těchto povinností, než stanoví nařízení vlády, případně aby se dohodli, že se nájemce nebude na údržbě a drobných opravách podílet vůbec.

Nelze si však dohodnout větší rozsah povinností.

Běžnou údržbou se podle schváleného nařízení rozumí „udržování a čištění bytu včetně zařízení a vybavení, které se provádí obvykle při delším užívání“. Jde zejména o malování, opravu omítek, tapetování a čištění podlah včetně krytin, obkladů stěn a čištění zanesených vodovodních odpadů až ke svislým rozvodům. Nájemce má dále zajišťovat a platit pravidelné prohlídky a čištění vodovodních výtoků, zápachových uzávěrek, odsavačů par, digestoří, mísicích baterií, sprch, ohřívačů vody, umyvadel, van, dřezů, splachovačů, kuchyňských sporáků, pečicích trub, vařičů, infrazářičů, kuchyňských linek nebo vestavěných skříní.

Zajišťuje také prohlídky a čištění bytových kotlů nebo kamen. Výslovně sem ale nepatří opravy radiátorů a rozvodů ústředního topení – ty tedy hradí majitel bytu. Nájemník zajišťuje a hradí výměny žárovek, stejně jako třeba opravy či výměny vypínačů, zásuvek, zvonků, ale třeba i prahů, lišt nebo jednotlivých částí dveří a oken včetně kování a klik. Dále má nájemce na starosti opravy všech výše uvedených zařízení, u nichž odpovídá za prohlídky a údržbu, tedy například sprch nebo sporáků.

Platit má také opravy a certifikace bytových měřidel, podle nichž se v domě počítají náklady na vytápění nebo spotřebu vody. Mezi povinnosti nájemníka patří i kontrola termostatických hlavic s elektronickým řízením, kontrola funkčnosti hlásiče kouře včetně výměny zdroje nebo kontrola a údržba vodovodních baterií s elektronickým řízením.

Drobné opravy bytu

Podle věcného vymezení se za drobné opravy považují:

  • opravy jednotlivých vrchních částí podlah, opravy podlahových krytin a výměny prahů a lišt,
  • opravy jednotlivých částí dveří a oken a jejich součástí, kování a klik, výměny zámků včetně elektronického otevírání vstupních dveří bytu a opravy kování, klik, rolet a žaluzií u oken zasahujících do vnitřního prostoru bytu,
  • opravy a výměny elektrických koncových zařízení a rozvodných zařízení, zejména vypínačů, zásuvek, jističů, zvonků, domácích telefonů, zásuvek rozvodů datových sítí, signálů analogového i digitálního televizního vysílání a výměny zdrojů světla v osvětlovacích tělesech, opravy zařízení pro příjem satelitního televizního vysílání, opravy audiovizuálních zařízení sloužících k otevírání vchodových dveří do domu, opravy řídících jednotek a spínačů ventilace, klimatizace a centrálního vysavače, opravy elektronických systémů zabezpečení a automatických hlásičů pohybu,
  • výměny uzavíracích ventilů u rozvodu plynu s výjimkou hlavního uzávěru pro byt,
  • opravy a výměny uzavíracích armatur na rozvodech vody s výjimkou hlavního uzávěru pro byt, výměny sifonů a lapačů tuku,
  • opravy a certifikace bytových měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a opravy a certifikace bytových vodoměrů teplé a studené vody, opravy hlásičů požáru a hlásičů kouře, opravy regulátorů prostorové teploty u systémů vytápění umožňujících individuální regulaci teploty,
  • opravy vodovodních výtoků, zápachových uzávěrek, odsavačů par, digestoří, mísicích baterií, sprch, ohřívačů vody, bidetů, umyvadel, van, výlevek, dřezů, splachovačů, kuchyňských sporáků, pečicích trub, vařičů, infrazářičů, kuchyňských linek, vestavěných a přistavěných skříní; u zařízení pro vytápění se za drobné opravy považují opravy kamen na pevná paliva, plyn a elektřinu včetně kouřovodů, kotlů etážového topení na elektřinu, kapalná a plynná paliva včetně kouřovodů a uzavíracích a regulačních armatur a ovládacích termostatů etážového topení; nepovažují se však za ně opravy radiátorů a rozvodů ústředního topení,
  • výměny drobných součástí předmětů uvedených v předchozím odstavci.

Vládní předpis, ale obsahuje pojistku, která má pronajímatelům zabránit, aby na nájemce přenášeli i postupné opravy dlouhodobě zanedbaných bytů: Součet nákladů za drobné opravy nesmí přesáhnout částku 100 korun na metr čtvereční podlahové plochy bytu za kalendářní rok.

Do plochy se kromě samotného bytu počítají i další prostory, které nájemce užívá výhradně (přičemž plocha sklepů, které nejsou místnostmi, a plocha balkonů, lodžií a teras se započítá pouze jednou polovinou).

Přečteno: 1 x

Tagy: drobné opravy v bytě, opravy v nájmu

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Novopečení vlastníci nemovitostí musí do konce ledna podat přiznání
2012-01-16 10:04:56
Prodej bytů v lednu razantně poklesl
2009-02-04 10:01:23
Lidé šetří na bydlení, chtějí pronájem i spolubydlící
2009-08-05 10:33:23




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu